Dilemmaspillet

Hvordan ville du eller dine kolleger reagere, hvis I blev bedt om at skabe mere arbejdsplads?

Når du starter spillet, vil du blive mødt af fire dilemmaer eller hverdagssituationer, hvor du skal forholde dig til, hvordan du ville have reageret i sådan en situation. Du kan teste dig selv eller udfordre en kollega ved at videresende dette link. Forhåbentlig kan dilemmaerne være med til at skabe refleksion om, hvor lidt – eller meget – der skal til for, at du kan være med til at skabe mere arbejdsplads.

0%

En kollega eller medarbejder ønsker at etablere unisex-toiletter på arbejdspladsen. Hvad mener du om det?

Vi anbefaler: Kønsopdelte toiletter kan være en stor udfordring for blandt andet transpersoner. For at alle medarbejdere og gæster - uanset kønsidentitet - kan føle sig velkomne, vil svarmulighed 1 være et godt bud i denne situation.
Vis tip

Du møder din mandlige kollega i et supermarked med en anden mand i hånden. Hvordan reagerer du, næste gang I mødes på arbejdet?

Vi anbefaler: Her kommer det selvfølgelig an på den konkrete situation og den relation, du har til din kollega. Det er altid en god idé at tage hensyn til, hvad andre har lyst til at dele om deres privatliv.
Vis tip

Du spiser frokost med dine kolleger. I taler om forskellige seksuelle præferencer. Hvordan agerer du?

Vi anbefaler: Her vil det både være et godt træk at svare 1 eller 2. Det er en god idé at lytte og få mere viden, hvis man ikke føler sig klædt godt nok på, men det er altid rart for LGBTI-personer at vide, at de ikke er alene, og at andre er interesserede i, at de har det godt.
Vis tip

Du overhører, at din mandlige kollega bliver spurgt om, hvem der er manden i forholdet. Du kan fornemme, at din kollega bliver hylet ud af den af det personlige spørgsmål, som kommer ud af det blå. Hvad gør du?

Vi anbefaler: I denne situation vil det være godt at vælge svarmulighed 2. Vi har forskellige grænser for, hvad vi har lyst til at dele på vores arbejdsplads. Derfor er det vigtigt at kunne sige fra, hvis man bliver spurgt om noget, man ikke har lyst til at svare på - også på vegne af en kollega.
Vis tip

Din nye, kvindelige kollega møder ind på sin første arbejdsdag. Du vil gerne få hende til at føle sig velkommen ved at spørge ind til hendes familie. Hvordan spørger du ind på en åben måde?

Vi anbefaler: Selvom man kan være bange for at gøre noget forkert, er det vigtigt at signalere overfor især nye medarbejdere, at man kan være sig selv på arbejdspladsen. Derfor vil det i denne situation være en god idé at tage afsæt i svarmulighed 3.
Vis tip

Dilemma
Tak, fordi du tog dig tid til at reflektere over nogle af de situationer, man kan stå overfor på en arbejdsplads.
Har du en kollega eller bekendt, som også kunne have gavn af at forholde sig til dilemmaerne? Del dette link: https://merearbejdsplads.dk/#refleksionsstarter

Hvis du har lyst til tage refleksionsstarteren i en større gruppe, fx på arbejdspladsen, kan du downloade spørgsmålene her.

Vil du have flere gode råd og værktøjer til at arbejde med at skabe mere åbenhed på din arbejdsplads? Så har vi samlet lidt her på siden.